Багаторічні рослини: жоржини, гладіолуси, флокси, іриси

 Серед квітково-декоративних рослин є багаторічні. Такі рослини живуть більше двох років. Більшість із них цвітуть і плодоносять регулярно, зазвичай щороку. За умови теплого і м’якого клімату трав’янисті багаторічні рослини ростуть безперервно. При помірному кліматі їх зростання обмежене теплою порою року. До багаторічних декоративних рослин відносять жоржини, гладіолуси, флокси, іриси, тюльпани та інші. У цих рослин щороку можуть відмирати надземні пагони. Але під землею зберігаються укорочені пагони, кореневища з бруньками і коренями.

Квітка жоржини

Часто на квітниках можна побачити жоржини. Стебла в жоржин товсті, гіллясті, всередині порожнисті. Висота цієї рослини різна, залежно від сорту. Карликові жоржини ростуть до 30 сантиметрів, клумбові — до 60-80 сантиметрів. Високорослі жоржини сягають вище 2 метрів.

Листки в жоржини темні, великі, складні, на довгих черешках. Квітки зібрані в суцвіття — кошики. Суцвіття великі, без запаху. Квітки мають різне забарвлення: біле, жовте, рожеве, червоне, строкате. Цвітуть жоржини від кінця липня до перших заморозків.

Після цвітіння наземна частина рослини відмирає. Восени, після перших заморозків, стебло рослини обрізають на висоті до 15 сантиметрів. Його викопують разом з кореневими бульбами. Це потрібно робити в суху погоду, щоб бульби добре просохли. Зберігати їх потрібно в сухому, темному місці.

Розмножують жоржини поділом кореневих бульб. Роблять це, коли із старих стебел проростають нові паростки, а на бульбах утворюються молоді корінці. Поділяють бульби обережно. У кожній частині має бути корінь і один-два паростки. Висаджують кореневі бульби в ґрунт після весняних приморозків.

Часто на клумбах висаджують гладіолуси. У цієї багаторічної рослини стебла прямі, висотою від 50 сантиметрів до 1 метра. Деякі сорти виростають заввишки до 2 метрів. Листки у гладіолусів довгі, тонкі, загострені на кінцях, мають блакитно-зелений колір. Листки змикаються навколо стебла, надаючи йому додаткової міцності.

Квітки гладіолусів зібрані в колосовидне суцвіття. Вони мають різне забарвлення: біле, жовте, рожеве, червоне, фіолетове. Цвітуть гладіолуси від кінця липня до початку жовтня.

Клумба з жоржинами

Квіти гладіолусів

У землі зберігаються бульбоцибулини гладіолусів. Восени їх викопують, підсушують і зберігають у прохолодному сухому приміщенні. Розмножують гладіолуси висаджуванням бульбоцибулин. Найкращим місцем для посадки вважається сонячна й безвітряна клумба. Щоб вітер не зламав рослину, її треба підв’язати.

На клумбах скверів, парків висаджують флокси. Це багаторічні рослини. Вони ростуть на одному місці декілька років. Стебло у флокса прямостояче, зелене і тонке. Висота стебла різна: від 20 до 150 сантиметрів. Стебло вкрите продовгуватими, видовженими зеленими листками овальної форми. Листкова пластинка має короткий черешок.

Квітки флокса невеликого розміру, з п’ятьма пелюстками, зібрані в суцвіття. Приємно пахнуть і мають різне забарвлення: біле, рожеве, червоне, фіолетове. Цвітуть флокси з червня до перших морозів.

Восени рослина засихає, а корінь зимує в землі. Розмножують флокси переважно поділом куща. Навесні, щойно розтане сніг і з’являються перші паростки, кущ викопують. Його очищають від землі й гострим ножем розрізають на кілька частин. У кожній частині повинно бути декілька паростків з коренями. Їх висаджують у підготовлений ґрунт і поливають. Флокси добре переносять пересаджування.

Флокси добре ростуть на сонячних місцях. Їм достатньо поживних речовин із ґрунту, тому їх не потрібно часто пересаджувати. Як правило, флокси пересаджують кожні 5 років.

Клумба з гладіолусами

Квіти флокса

Клумба з флоксами

Поширеними багаторічними рослинами є іриси (півники). Вони мають довге пряме стебло з квіткою на вершині. Деякі види ірисів мають повзуче кореневище, інші — ростуть із бульб. В ірисів довгі, вузькі, мечоподібні листки.

Квітки ірисів складаються з шести пелюсток. Три пелюстки вигнуті донизу, а три вгору. Квіти мають приємний аромат і різне забарвлення: біле, жовте, рожеве, червоне, синє, фіолетове з різними відтінками. Саме розмаїття кольорів й стало причиною назви цієї рослини. У перекладі з грецької мови слово «ірис» означає «веселка». Період цвітіння ірисів — з кінця весни до середини літа. Деякі сорти ще раз зацвітають восени.

Іриси у вирощувані та догляді зовсім невибагливі. Зими вони не бояться. Їх можна садити і навесні, і восени, і влітку після цвітіння. Головне, не забувати пересаджувати іриси кожні 3-4 роки. Інакше вони вироджуються, розростаються і припиняють цвісти. Іриси висаджують у місцях, де багато сонця й вологи.

Варто пам’ятати, що за багаторічними декоративними рослинами потрібно доглядати. Їх потрібно поливати, але не перенасичувати землю водою. Тоді корені та бульбоцибулини не згниватимуть. Ґрунт потрібно розпушувати та підживлювати добривами. Високі рослини треба підв’язувати, щоб не ламалися. У рослин, які бояться морозів, необхідно викопувати кореневу систему й висаджувати знову весною.

Квіти ірисів

Клумба з ірисами

Запам’ятайте

Багаторічна трав’яниста рослина — це рослина, яка живе більше двох років.

Квітково-декоративні рослини — це дерева, кущі й трав’янисті рослини, які вирощують для прикрашання вулиць, парків, будинків.

Культурна рослина — рослина, яку вирощують та за якою доглядають люди для своїх потреб.

Запитання

  • 1. Які рослини називаються багаторічними?
  • 2. Користуючись текстом підручника, назвіть багаторічні квітково-декоративні рослини.
  • 3. Розкажіть про одну з багаторічних квітково-декоративних рослин (жоржини, гладіолуси, флокси та іриси).
  • 4. Як потрібно доглядати за багаторічними квітково-декоративними рослинами?
  • 5. Як розмножують багаторічні квітково-декоративні рослини?

Завдання

  • 1. Користуючись абеткою, прочитайте зашифроване прислів’я. Запишіть його в зошит.

Цікаво знати...

У наш час в усьому світі набирає популярності мистецтво зелених скульптур — топіарі. Декоративними рослинами можуть бути не тільки квіти (трав’янисті рослини), але й дерева та кущі. Топіарі — це фігурна стрижка дерев і кущів. У парках і садах спеціалісти створюють цілі композиції із зелених скульптур. Майстри топіарі можуть надавати рослинам різні форми. Наприклад, тварин, людей, птахів, технічних пристроїв, архітектурних споруд, геометричних фігур тощо.

Топіарі — одне з найстаріших садово-паркових мистецтв. Воно виникло декілька тисячоліть тому, за часів Римської імперії, але поступово занепало. Близько 300 років тому почалося його відродження. У багатьох країнах Європи з’являлися сади, у яких рослини були підстрижені у формі куба, кулі, піраміди тощо. У багатьох парках Франції, Нідерландів і Великої Британії були створені топіар-композиції. Для їх виготовлення, як правило, використовують каркас з оцинкованого дроту або з крученої (шестикутної) сітки.

Топіар-композиція

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів 5-10 класів з порушеннями інтелектуального розвитку

Дворічні квітково-декоративні рослини: маргаритки, братки, мальви. Зовнішній вигляд та вирощування