Однорічні квітково - декоративні рослини

 Красоля




Красоля має красиві квітки. Їх використовують у садових композиціях — на клумбах, для озеленення альтанок, створення живих огорож тощо. Красоля має м’ясисте, соковите, гладке, розгалужене стебло. У більшості рослин воно витке. Проте в деяких сортів красолі стебла короткі й прямостоячі. Вона має круглі листкові пластинки з довгими черешками. На листку добре помітні білуваті жилки. Поверхня листків відштовхує воду.

Квітки красолі мають різні кольори — від темно-червоного до блідо-жовтого. Вони ростуть на стеблі поодинці, мають великий розмір і приємно пахнуть. З квіток красолі утворюються плоди з насінням. Коли плоди достигають, вони опадають. Опалі плоди збирають, добре просушують і зберігають до весни. Висівають їх у травні відразу в ґрунт. Красоля живе тільки одне літо — з весни до осені.

Петунія

Однією з найкрасивіших рослин є петунія. Вона цвіте з літа до перших заморозків. Це невисока рослина з тонким гіллястим стеблом. Існує багато сортів. Вони відрізняються за кольором і величиною квіток, формою кущів і висотою. Листки прості, з короткими черешками.




Квітки в петунії одиничні, на довгих квітконіжках, з приємним запахом. Квітки мають різний колір: білий, рожевий або фіолетовий. Після запилення з квіток утворюються плоди з дрібним коричневим насінням.

Розмножується петунія насінням. Його висівають у березні в ящики із землею. Сходи з’являються через 10-14 днів. На початку червня молоді рослини висаджують у ґрунт. За петунією легко доглядати. Вона не боїться прямих сонячних променів і дуже рясно цвіте з весни аж до приморозків.


Айстра

Невибагливою квітково-декоративною рослиною є айстра. Вона цвіте із середини літа до пізньої осені. Айстра дуже чутлива до поливу. Нашкодити може як надмірне зволоження ґрунту, так і тривала посуха.



Стебло в рослини прямостояче і гіллясте. Листки прості, із зубчиками по краях. Квітки мають різну форму та розмір і зібрані в суцвіття — кошики. Квітки схожі на зірочки, з жовтою серединкою, мають різне забарвлення: біле, рожеве, червоне, жовте, синє і фіолетове. Після запилення з квіток утворюється насіння.

Насіння айстри висівають у березні в парниках. Після висівання сходи з’являються через 7-10 днів. У кінці травня молоді рослини пересаджують у ґрунт. Айстри стійкі до цієї процедури. Рослину пересаджують разом із грудкою землі навколо корінців. Це роблять обережно, щоб не пошкодити кореневу систему.

Залежно від висоти стебла айстри висаджують на клумбах, терасах, балконах тощо.


Чорнобривці

В Україні дуже полюбляють чорнобривці. Вони довго й буйно цвітуть і мають специфічний аромат. Стебла в рослини гіллясті, утворюють широкі густі кущі. Існує багато сортів чорнобривців. Більшість рослин мають висоту від 20 до 40 сантиметрів. Листки розсічені, вузькі, гострі. Квітки чорнобривців яскраві, різних відтінків, від світло-жовтого до темно-червоного кольору. Цвітуть чорнобривці дуже рясно з червня до перших заморозків.


Чорнобривці добре ростуть у затінених місцях, легко переносять засуху, невимогливі до ґрунту. Вони теплолюбні, не переносять заморозків. Висаджувати їх потрібно в місцях, захищених від північних вітрів.

Поки квіти ростуть, поливати їх потрібно достатньо. Проте щойно почнуть формуватися суцвіття, полив потрібно зменшити. Так волога не буде застоюватися. Від цього рослини гниють і не цвітуть. Чорнобривці потребують регулярного прополювання та розпушування ґрунту.

Саджати чорнобривці не складно. Висівають насіння у відкритий ґрунт. Робити це потрібно в травні, коли земля достатньо прогріється. Необхідно зробити сапкою борозну приблизно 5 сантиметрів завглибшки, пролити її водою, висіяти в борозну насіння і присипати його землею. За кілька тижнів з’являться паростки чорнобривців.


Запам’ятайте

Квітково-декоративні рослини — це дерева, кущі й трав’янисті рослини, які вирощують для прикрашання вулиць, парків, будинків у населених пунктах.

Однорічна трав’яниста рослина — це рослина, яка протягом одного року проростає із насіння, квітує, дає плоди з насінням і відмирає.

Культурна рослина — рослина, яку вирощують та доглядають люди для своїх потреб.

Запитання

  • 1. Що таке квітково-декоративні рослини?
  • 2. Де висаджують квітково-декоративні рослини?
  • 3. Користуючись текстом підручника, назвіть найбільш розповсюджені квітково-декоративні рослини.
  • 4. Які квіти ростуть на клумбах вашого закладу освіти?
  • 5. Розкажіть про одну з квітково-декоративних рослин (красолю, петунію, айстри чи чорнобривці).
  • 6. Як потрібно доглядати за квітково-декоративними рослинами?
  • 7. Як розмножують квітково-декоративні рослини?

Завдання

  • 1. Усно вставте потрібні букви і прочитайте слова. Запишіть їх у зошит.


    • 2. Продовжіть речення. Запишіть його в зошит.

    Квітково-декоративні рослини висаджують ...

    Цікаво знати...

    Всі ви знаєте таку квітку як айстра. Вона потрапила в Україну відносно недавно — близько 300 років тому. До Європи вона була завезена потайки з Китаю в XVII (17) столітті французьким ченцем.

    У перекладі з латинської мови слово «айстра» означає «зірка». Існує китайська легенда про походження цієї назви. Якось два мандрівники, намагаючись дійти до зірок, піднімалися на найвищу гору багато днів. Але коли вони досягли вершини, то зірки над ними були так само далекі й недоступні. Тоді мандрівники, розчаровані, без їжі й води, провівши багато важких днів у дорозі, повернулися до підніжжя гори. Там вони побачили чудову луку з прекрасними квітами.

    «Подивися, — сказав один мандрівник, — ми шукали зірки на небі, а вони живуть на землі!» Мандрівники викопали кілька квіток і принесли їх до своїх помешкань. Почали вирощувати їх і дали їм зіркове ім’я — айстри. З тих давніх часів айстри стали символом краси, елегантності, скромності й чарівності.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів 5-10 класів з порушеннями інтелектуального розвитку

Дворічні квітково-декоративні рослини: маргаритки, братки, мальви. Зовнішній вигляд та вирощування